Özge Samancı tarafından yazılmış olan Animasyonun Önlenemez Yükselişi İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınlarından basıma çıktı. Samancı genç yaşında animasyona ilgi duymuş ve bu alanda araştırma ve incelemeler yapmış. Ayrıca kendiside bir çizer. Kitapta "çizgi film" ya da "canlandırma sineması" değil de "animasyon" demeyi tercih ettiği kapsamlı bir bakıştan bu eseri ortaya koymuş. Kitap 2004'den beri yayımlanmakta. Animasyon meraklıları için paha biçilmez bir kaynak.

Sanat-Estetik Dizisi "Live action" (canlı sinema) görsel anlatıyı sunmak için kullanılan, hareketli görüntünün algılanabilmesi, görüntünün devamlılığı ilkesine dayanan ortamlardan biri. Animasyon sineması ise tıpkı "live action" gibi görsel bir anlatı sunmak için kullanılan diğer bir ortam. Ancak animasyon sinemasında, hareketin görünür olmasını sağlayan çerçeveler dizisini oluşturmak için mutlaka bir kameraya ihtiyaç duyulmaz.

Tamamen özgün olan bu çalışmanın yazarı Özge Samancı, bir animasyon ortamından sözetmek için neden "çizgi film" ve "canlandırma sineması" terimlerini tercih etmediğini açıklarken; "çizgi film"in animasyon sinemasının sadece sınırlı bir kısmını kapsayan bir sözcük olduğunu, animasyon sinemasının sadece çocuklara, "live action" sinemasının ise yetişkinlere seslendiği gibi yerleşik kanılara karşı çıkıyor.

Samancı, sinemanın günümüzde ulaştığı teknolojik düzeyde, sözkonusu iki ortamı birbirinden ayırmanın yanısıra, birlikteliğini değerlendirmenin de kolay olmadığını öne sürüyor. Yazarın bu eseri, animasyon sinemasının tarihsel sürecini irdelerken, giderek karmaşıklaşan bu yapıdaki yeni terminolojik gelişmeleri de ele alıyor ve animasyonun "hayali" dünyası ile "live action" sinemanın "gerçek" dünyası arasındaki gidiş-gelişlerini inceliyor.
(Arka Kapak)

Kategoriler:

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: